LifeStyleTipy a radyZaujímavostiZdravie

6 typov potravín, ktoré oklamú váš žalúdok a zasýtia ho s minimom kalórii

Túžite po štíhlejšom tele a rozmýšľate ako sa zbaviť nejakých tých kilečiek? Jedným z najosvedčenejších spôsobov je zníženie kalorického príjmu a to tak, aby prijatá energia nepresahovala tú vydanú.

Celozrné obilniny

V prvom rade zaraďte do jedálnička dostatok celozrnných potravín. Vašim diétnym plusom číslo jeden je zaistenie dostaku vlákniny a to dosiahnete vďaka ovsa, pšenice, kukurice, raže či pohánky. Vláknina totiž rýchlo zaženie hlad, navodí pocit plnosti a trávenie prirodzene spomalí, čo vám zaistí dlhší pocit sýtosti. Takže ak hľadáte niečo po zub, celozrnné potraviny ako napríklad hnedá ryža či celozrnné cestoviny sú voľbou číslo jeden.

Vajcia

Pre niekoho možno prekvapivé, ale aj vajcia patria do kolónky nízkokalorické. Jedno vajce má približne 80 kalórií a jeho bielok dokonca len 17. Vajcia sú zdrojom bielkovín, vitamínov a omega-3-mastných kyselín, lecitín obsiahnutý v žĺtku napomáha látkovej výmene, stabilizuje hladinu tuku a cholesterolu v krvi a je nevyhnutný pre štruktúru svalov. Pozitív pre naše zdravie je viac ako dosť a vajcia sú skvelé aj preto, že ich môžete jesť na rôzne zdravo pripravené spôsoby.

Ryby

Ryby obsahujú málo kalórií, množstvo minerálnych látok a vitamínov a vďaka tomu sú diétne. Oproti bežnému mäsu je to rybie bohatšie na proteíny, no a opäť musíme vyzdvihnúť aj nižší kalorický náboj. 100 gramov z bielej ryby má okolo 100 kalórií, pri olejovej úprave samozrejme táto hodnota stúpa. No ani tak nejde o číslo, ktoré by bolo veľkým rizikom pre postavu.

Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina by mali celkom nahradiť maškrty, ktorými ste doteraz zaháňali mlsné chute či hlad. Vďaka veľkému podielu vody spoľahlivo zaplnia váš žalúdok a zaženú hlad, a to aj bez prázdnych kalórií navyše.

Strukoviny

Fazuľa, hrach či šošovica sú bohaté na proteíny a takisto na vlákninu. Toto spojenie zaručuje, že zaženú pocity hladu a budete sa po nich cítiť plno aj niekoľko hodín po jedle. Navyše sú strukoviny aj prírodnými antioxidantmi, takže neváhajte a pridávajte ich do polievok, šalátov i hlavných jedál.

Foto: unsplash.com

www.KuponyZdarma.sk

Nakupujte lacnejšie!